kedd, szeptember 01, 2009

Vers.








A kislány az arcát az ablakhoz nyomta. A vékony, pókhálónyi jégréteg felolvadt, a matt üveg látni engedte a nedves felületén túli hideg tájakat.




Hajnalodott. A nap nemrég bújt elő valahonnan, a világ csak két-három pillanattal ezelőtt lett teleszórva fénnyel. Színes volt a fény és meleg. A hideg levegőt szinte meghazudtolta. Az ál-melegben didergett mindenki és a jeges tájat nyári fényáradat csiszolta végig. Nyomában szél karmolászta a hórétegek békésen egyenletes csillogásától égetett cukorszerű felületét. Karamell a reggel. 




Anya aludt. A néni is a szembe lévő széken. A férje is, mellette. Valakinek a nagyszülei. Talán többnek is. Több unokának a nagyapája és a nagymamája. A lány is csendben szunyókált, a fejére csúszó kapucni szinte teljesen eltakarta az arcát. A vele szembeülő, a lány vörös hajzuhatagát bámuló férfi is bóbiskolt. Csend volt.




Olyan igazi vonatos csend volt. A monoton kattogás, a zötyögések, a fények ismétlődő megszakítása egy-egy pózna árnyéka által, a jégvirágos matt üveg a változó színekben pompázó felülettel: mind-mind a maga ismétlődésében hallgatott.




Milyen szép ez. Milyen szép ez, mennyire szokatlan.




- Anya alszik. Néni alszik. Bácsi alszik. Leány alszik. Fiú alszik. A zaj is alszik.




Az arca egy pillanatig az ablakhoz tapadt, majd nedvesen levált róla. Azonnal ömleni kezdett be a fény, sértette a szemet, a gondolatokat, de új gondolatokat szült. Színeset és zajosat.




- Én most verset írok. Író leszek. Versetíró. Írok verset a ablakra. Kerek verset írok. Kereket- azzal kezével egy hevenyészett kört karcolt a virágos jégfüggönybe.
Anya megébredt.




- Mit csinálsz ott? Mi lesz abból?
- Vers.
- Milyen vers?
- Azt nem tudom... vers lesz.
Kezét játékosan rátapasztotta az üveg felületére, így a kör köré egy halvány kicsi kéz sziluettjét olvasztotta.
- Aha. Értem. Vers.
- És akkor most ide jön a szerelem.
- Hova?
- Az ember mellé.
- Hol van ember?
- Hát itt- a körre mutatott.
- Az nem ember. Az karika. Mondd szépen: ka-ri-ka!
- Az ember!- mondta kicsit hangosabban és összehúzta a szemöldökét. A szerelem egy vonalból állt és két pontból. A vonal két oldalán foglaltak helyet. A kör mellé került ez a figura.
- Rendben, akkor ember. És mi lesz még a versedben?
- Leszmég, leszmég... leszmég napocska!- ezzel valami fura kriksz-krakszot rittyentett a halvány kéz alá. Szemei ragyogtak a boldogságtól.
- Az a nap?
- Igen. Nap.
- De a nap nem olyan! Gyere, rajzolok neked egy napot, jó? Szeretnéd?
- Nem! -azzal az előrenyúló kézre ütött. - nem rajzolsz napot! Ez nap! Ez jó!
- Felőlem. Csináld ahogy tetszik!




A kis kezek még rajzoltak, és kapartak és pontoztak, a pici zöld szemek nem vették észre, hogy a vonalak megfagynak, és elhomályosodnak, a kis kezek csak rajzolták a vonalakat, kaparták a kriksz-krakszokat, olvasztották a pontokat.




A végén egy 10x20 cm-es mű született. Egy idő után megunta. Abbahagyta a versírást. Néhány állomás után le is szállott az anyukájával. Délre leolvadt az ablak. Estére újra befagyott. 


















köszönet Gnek:)

3 megjegyzés:

Vera Linn írta...

ezen már napok óta gondolkozom

p. kiscsuri írta...

és?
:)
jutottál-e valamire?
és elmondanád-e nekemis?

Unknown írta...

énnekem, meg annyi gondolatom van ezzel kapcsolatban, de nemtudom megfogalmazni úgy, ahogy kellene. azért próbálkozom. talán megérted. annyira tetszik... annyira őszinte...és a gyerekagy! a fantázia, az, ahogyan ők képzelik a világot! ahogyan a kislányok egy egyszerű rongydarabból tündért tudnak varázsolni! és mért nem értik meg ezt a felnőttek? mért akarnak mindig okosabbak lenni náluk? hogy "majd én megmutatom... így meg úgy kell csinálni" mért jó az nekik, hogy sablonokat állítsanak a gyerek elé?(sablonokat a játékban! mert persze, hogy meg kell tanulni, hogy a cipőt nem a konyhaasztalon, a kenyeret pedig nem a fürdőben tartjuk) és ha a kislány ragaszkodik a naphoz, akkor mi az, hogy "felőlem. csináld ahogy tetszik"? Igenis hiszem azt, hogy a felnőtteknek sem árt, ha néha belemennek a játékba. talán kicsit bővül a látokörük. talán elleshetnek olyat a gyerektől, amit nem is gondolnak, egy kicsit feladhatnak a földhözragadtságukból. a gyerekek sok mindent tudnak, csak máskéntfejezik ki, másként gondolkodnak.
én azthiszem ez az írás kellett volna legyen az első félévi bábvizsgánk mottója :)